12

Fett är nödvändigt, men vad är nyttigast – smör, margarin eller olja?

Publicerad: 1 Oct, 2017 i Hem > Hem & hushåll > Fett är nödvändigt, men vad är nyttigast – smör, margarin eller olja?
Fett är livsnödvändigt för oss människor. Men vilket fett som är bäst och nyttigast har debatterats flitigt de senaste åren – och då särskilt de eventuella farorna med mättat fett. Medan Livsmedelsverket rekommenderar vegetabiliska oljor framför smör anser LCHF-föresprå

Svårt att följa nya sockerråd

Publicerad: 14 Mar, 2014 i Hem > Livsmedel > Svårt att följa nya sockerråd
I förra veckan kom nyheten om att Världshälsoorganisationen WHO gärna skulle se en halvering av sockerkonsumtionen till max fem procent av vårt energiintag. Det motsvarar mellan fem och sju teskedar socker om dagen för en vuxen person.– En sådan sänkning är my

Fiskarna barn ska undvika

Publicerad: 17 Aug, 2012 i Hem > Livsmedel > Fiskarna barn ska undvika
Fiskarna som ska undvikas i stora mängder är fet fisk som strömming från Östersjön och Bottniska viken. Även vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern och sik från Vänern samt röding från Vättern omfattas av varningen.

Följ Kostråden och lev längre

Publicerad: 18 Jun, 2012 i Hem > Kropp & hälsa > Följ kostråden och lev längre
I undersökningen undersöktes 17.000 svenska män och kvinnors kostvanor över lång tid. Störst effekt noterades bland männen där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades. Livsmedelsverket rekommenderar bland annat en varierad kost med högt intag av

Svenskarna nobbar fettdiet

Publicerad: 18 Jan, 2012 i Hem > Kropp & hälsa > Svenskarna nobbar fettdiet
Det är Livsmedelsverket som beställt undersökningen för att ta reda på svenskarnas inställning till fett och hälsa. En av frågorna var om synen på fett har ändrats i och med att det finns dieter som förespråkar ett högt fettintag samtidigt som man drar ner på kalo

Miljösmarta Kostråd stoppas

Publicerad: 8 Sep, 2011 i Hem > Livsmedel > Miljösmarta kostråd stoppas
Men trots att en vetenskaplig studie från 2009 konstaterat att närproducerad mat är bättre för miljön har de råden stoppats. Först av EU-kommissionen och sedan av regeringen. Orsaken är att rekommendationen att handla närodlad mat kan ses som ett handelshi

Köttindustrin står bakom populär diet

Publicerad: 30 Aug, 2011 i Hem > Livsmedel > Köttindustrin står bakom populär diet
Den så kallade LHCF-dieten (låg andel kolhydrater, hög andel fett) ger dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som Livsmedelsverkets Kostråd, visar en undersökning som SR Ekot har gjort. Granskningen visar dessutom att många av de studier som LHCF-förespråkar

Testa dina matvanor

Publicerad: 10 Mar, 2011 i Hem > Livsmedel > Testa dina matvanor
– Matvanekollen är en hjälp på vägen till bra matvanor och fungerar både för enskilda personer och dem som vill kolla upp matvanorna i en speciell grupp, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.På

Svenskarnas matvanor kartläggs

Publicerad: 11 May, 2010 i Hem > Livsmedel > Svenskarnas matvanor kartläggs
Matvanor 2010 är en rikstäckande studie där 5 000 slumpmässigt utvalda personer får registrera allt de äter och dricker under fyra dagar. – Det här är vår mest omfattande matvaneundersökning hittills. Resultaten får stor betydelse för att bedöma hälsorisker fr

Lifes koncernchef till motattack

Publicerad: 1 Apr, 2010 i Hem > Kropp & hälsa > Lifes koncernchef till motattack
"Anmälan mot Life visar att Livsmedelsverket är ruttet" är rubriken på Lars Fins artikel på debattsajten Newsmill. Han hävdar att Livsmedelsverket bortser från att Lifes annonser kompletteras med vetenskapliga rön och fakta som ligger till grund för budskapet: li

Omega 3-halten i laxfilé varierar Laboratorietest

Publicerad: 26 Jul, 2008 i Hem > Livsmedel > Omega 3-halten i laxfilé varierar
Med tiden har fiskodlarna ersatt mer och mer av det marina, fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja från raps och sojabönor. Resultatet: på tio år har halten Omega 3-fettsyror i den odlade laxen halverats. Förklaringen heter ekonomi. Men de

Påverka miljön med vad du äter

Publicerad: 2 Jul, 2008 i Hem > Livsmedel > Påverka miljön med vad du äter
Framställningen av livsmedel står för en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Som konsument har du genom ditt val av mat möjlighet att minska såväl utsläpp som andra former av miljöbelastning. Den slutsatsen drar Livsmedelsverket efter att ha analyserat oli