Bantningspiller i blåsväder

A A A
Fakta

FAKTA Synefrin:

Synefrin påminner om efedrin i sin uppbyggnad, som i sin tur är nära besläktad med amfetamin. De nya Helsingörspillrena innehåller synefrin, det finns inget efedrin i dagens piller. Synefrin kan ge biverkningar på hjärta och kärl. Man kan få en stegring av blodtrycket och ökad hjärtverksamhet. Detta kan leda till hjärnblödning. Andra effekter kan vara oro, ångest, darrningar, sömnlöshet, rytmrubbningar, svettningar och huvudvärk. När synefrin kombineras med koffein kan effekten förstärkas.

Källa: Dopingjouren vid Karolinska sjukhuset. Läkemedelsverket och danska Livsmedelsverket.

Bantningspillret Helsingörspiller marknadsförs i både Sverige och Danmark på sajterna www.helsingorspiller.se och www.helsingorpille.dk där det framgår att pillrena innehåller koffein och synefrin.
Synefrinet i pillren har ersatt preparatet efedrinet som togs bort när det läkemedelklassades hösten 2005. Synefrin är en ”kusin” till efedrin.
– Efedrin talar man om som amfetamin light. Synefrin har en liknande kemisk struktur som efedrin, säger Annica Börjesson, sjuksköterska vid Dopingjouren på Karolinska

I Sverige klassificerar Läkemedelsverket produkter som överstiger 160 milligram/dygn synefrin som läkemedel, men i enskilda fall kan gränsen sättas lägre, om till exempel produkten har ett medicinskt syfte. Läkemedelsverket har upprepade gånger varnat för just kombinationen koffein och synefrin.
– De förstärker effekten av varandra, säger Ingela Ottoson, farmaceut och utredare vid Läkemedelsverket.

En effekt kan bli att centrala nervsystemet påverkas, vilket kan ge allvarliga biverkningar som hjärt- och kärlkramp.
Danska Livsmedelsverket har gått ut med varningen för Helsingörspillret till flera svenska myndigheter eftersom man själv inte kan agera juridiskt i Sverige.
– Vi har känt till den här hemsidan sedan början av året. Vi fick in en anmälan som är under utredning, säger Ingela Ottoson, farmaceut och utredare, vid Läkemedelsverket.

Danska myndigheternas relativt snabba hantering av och varning för Helsingörspillret förklarar Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket i Uppsala, med att den danska marknaden är mer reglerad än den svenska.
– De satsar mer på de frågorna i Danmark och det finns ett större samarbete mellan de olika myndigheterna. Men vi satsar nu på att få bättre rutiner även i Sverige. Vi arbetar för att Sverige ska få en strängare lagstiftning på det här området, så att vi till exempel kan få en begränsning av koffein i livsmedel, säger hon.

Även Livsmedelsverket har en generell varning för synefrin, men varnar också för kombinationen med koffein.
– Vi ska vidarebefordra ärendet till berörd myndighet och även anmäla ärendet till kommuner där hemsidan registrerats. Kommunerna kan då komma att göra en inspektion av företaget där hemsidan finns registrerad, säger Zofia Kurowska.

Men danska Livsmedelsverket varnar inte bara för innehållet i pillren. Sajterna kritiseras även för bristande kontaktuppgifter. Kunden kan exempelvis inte se vem eller vilka som ligger bakom verksamheten. Den som vill kontakta bolaget hänvisas till ett anonymt webbformulär.
Konsumentverket i Sverige delar kritiken och understryker att förfarandet strider mot marknadsföringslagen.
– En adress måste framgå enligt marknadsföringslagen. Det måste finnas kontaktuppgifter så att kunden kan kontakta företaget. Det måste även framgå tydlig ångerrättsinformation. Kunden ska ha rätt till 14 dagars ångerrätt, säger Ylva Sjögren, jurist vid Konsumentverket.

”Vi håller oss under gränsvärdena”

Enligt danska Livsmedelsverket står Klas Tisell, jurist i Göteborg, för www.helsingorspiller.se, som i sin tur är registrerad på en server i Västerås.
Enligt Bolagsverket är han även styrelseledamot i firman Helsingörspiller.  

Klas Tisell ifrågasätter det danska livsmedelsverkets varning till svenska myndigheter. Bolaget följer svensk lagstiftning, anser han.
– Jag har ingen direkt kommentar kring detta. Jag har läst om varningen i danska tidningar. Men det är bara ett påstående än så länge. Det finns ett gränsvärde i Sverige och det håller vi oss under, säger han till Testfakta.

Konsumentverkets bedömning, att sajtens brist på kontaktuppgifter strider mot marknadsföringslagen, är inget Klas Tisell vill kommentera. Han anser att webbformuläret är tillräckligt.
 – Det går utmärkt att mejla, säger Klas Tisell.

 Han förklarar att webbformuläret ersatt tidigare kontaktuppgifter.
– Vi har tagit bort kontaktuppgifterna, som telefonnummer, därför att jag inte har tid att svara i telefon hela tiden, jag har annat att sköta också, säger Klas Tisell.

Klas Tisell understryker att han inte har varit inblandade i den tidigare försäljningen av Helsingörspiller. Det har varit andra personer som tidigare sålt en annan produkt under samma namn. Det bolag som Klas Tisell driver har enligt honom endast sålt Helsingörspiller sedan februari 2010.

 

 

 

Nyhetsbrev

Skaffa koll på de senaste testerna och nyheterna! Här prenumererar du på Testfaktas nyhetsbrev.

Tipsa oss!

Har du en nyhet? Har du blivit illa behandlad som konsument eller köpt dåliga produkter?

Fler nyheter från Testfakta

Medvind för elcykeln

2014 blir elcykelns år. Tysta, snabba och miljövänliga. I år förväntas elcykeln slå igenom på allvar. – Elcykeln attraherar en annan typ av kunder, folk som annars aldrig skulle sätta sig på en cykel, säger Jonas Holtbo, som jobbar på cykelkedjan Sportson.

labtest

Billiga strumpor
bäst i test

Test av herrstrumpor. En femtedel av strumpan försvann efter bara tio tvättar. Skillnaden i kvalitet mellan olika herrstrumpor är stor, visar Testfaktas test.

labtest

Hitta bästa surfplattan

Stort test av nio modeller. Du får vad du betalar för. Det visar Testfaktas test av nio surfplattor. Samtidigt finns det bra och billiga plattor för den som inte har så höga krav.

labtest

Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Analys av bakterier i färdiga salladsmixar. Sju av tio färdiga salladsmixar innehåller illasinnade bakterier som i värsta fall kan leda till matförgiftning, visar Testfaktas analys. – Det här tyder på bristande hygien vid hanteringen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

comissiontest

Glansen skiljer diskmedlen åt

Test av maskindiskmedel. Många disktabletter rengör bra. Men helst ska det blänka lite i glas och bestick när du lyfter upp dem ur maskinen också. Förmågan att behålla glansen fällde avgörandet i testfaktas stora nordiska laboratorietest av olika maskindiskmedel.

Svårt att följa nya sockerråd

Många basvaror är onödigt söta. Två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt. Det räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s önskemål om hur mycket socker vi borde äta per dag. – Största ansvaret för att minska på sockret ligger på Livsmedelsverket, menar forskare.

Slipp svetten med bästa tightsen

Test av löpartights för damer. Vissa löparbyxor håller huden torr, medan andra knappt leder bort någon fukt alls. Det visar Testfaktas test av åtta modeller för damer.

Så väljer du rätt säng

Expertens bästa tips. Var tredje svensk har svårt att sova. En bra säng löser inte alla problem, men kan vara en hjälp på traven. – Det finns så många myter och missförstånd kring sängar. Det viktigaste är hur just din kropp passar, säger Michael Matton Jernberg, kiropraktor och sängrådgivare.

Diskmedlet som räcker
längst och rengör bäst

Test av handdiskmedel. Marknadsledande Yes klarar mycket riktigt att diska flest tallrikar. Men tittar man på hur rent det blir är flera andra märken minst lika bra, visar Testfaktas test av handdiskmedel.

Egna varumärken kan ge större valfrihet

Men brist på ursprungsmärkning fortfarande problem. Kritiken mot dagligvaruhandelns egna varumärken har varit hård från vissa håll. Men konsumenterna är positiva och utvecklingen kan leda till tydligare utbud, menar forskare.

Billigaste blandningen bäst i test

Test av spolarvätskor. Köp rätt spolarvätska till sportlovsresan och få pengar över till annat. Den billigaste blandningen är mest effektiv mot vägsmutsen, visar Testfaktas test.

Stora skillnader i rengöringsförmåga

Test av badrumsrengöring. Utmaningarna är många när det är dags att göra rent i badrummet. För femte året i rad är det den kalklösande förmågan som särskiljer det effektivaste rengöringsmedlet. Det visar Testfakta Researchs laboratorietest av åtta produkter.

Nybörjarna stupar på för bra skidor

Guide längdåkning. Vill du också köra längdskidor på sportlovet? Se upp så att du inte köper utrustning som är bättre än du själv. - Många nybörjare lägger pengar på skidor som de sedan inte kan åka på, säger Mattias Lind, skidinstruktör i Harsa.

Stora skillnader mellan omega-3-preparat

Analys av omega-3-tillskott för barn. Vissa tillskott ger långt mer omega-3 än vad kroppen behöver. Andra innehåller knappt några nyttiga fiskfetter alls. Det visar Testfaktas analys av åtta kosttillskott som rekommenderas för barn.

Rea på kaffe kan få dyr eftersmak

Bristvara på sikt. Kraftigt sjunkande världsmarknadspriser har gett billigare kaffe i butikshyllan igen. Bra tycker många – men utvecklingen har också en baksida. – Många odlare kan inte längre leva på sitt arbete och lämnar kaffet, vilket kan leda till brist och prisökningar längre fram, säger Löfbergs vd Lars Appelqvist.

Pulkan som håller hela vintern

Test av pulkor. Gupp, träd, grus och asfalt. En pulka ska klara mycket. Testfakta har testat vinterns viktigaste färdmedel.

Välj rätt villavärmare

Jämförelse av värmesystem. Har du redan börjat oroa dig för vinterns uppvärmningskostnader? Då kan det vara värt att se över ditt system. Testfakta har tittat närmare på de olika alternativen för villans uppvärmning.

Reklamationsrätt även på medeltiden

Konsumenthistoria. Fel på de nyköpta julklapparna? Det skulle inte ha accepterats ens på medeltiden. Redan på 1200-talet fanns regler som liknar dagens reklamationsrätt.

Charterbolagen dåliga på hållbart resande

Granskning av hotell. Den som vill boka ett miljö- och rättvisemärkt hotell till vinterresan har det inte lätt. De certifierade hotellen är få och svåra att boka, visar en granskning från nätverket Schyst Resande.

Billiga hänglås inget att hänga i julgranen

Test av hänglås. Bara tre av tio testade hänglås är något att ha. Resten går att få upp med bara ett vanligt gem eller en liten skruvmejsel. Ingreppet behöver inte ta mer än några få sekunder.

Cykelhjälmen funkar fint i backen

Hjälmeguide. Blir det för dyrt med nya hjälmar till alla olika aktiviteter? Ingen panik. Många hjälmar funkar bra till flera ändamål. –Att hjälmen sitter bra är lika viktigt som vilken sort det är, säger Konsumentverkets Jonas Eriksson.

Handskföretag måste förklara sig

Efter Testfaktas test. I november kunde Testfakta avslöja att engångshandskar i vinyl ofta innehåller höga halter av hormonstörande ftalater. Nu inleder Kemikalieinspektionen ärenden mot två av företagen.

Billiga bilbatterier har sämre hållbarhet

Test av startbatterier till bilen. Fulladdade och nya är alla batterier bra. Det är efter en tids användning som skillnaderna i kvalitet blir tydliga, visar Testfaktas laboratorietest av åtta olika startbatterier.