Fakta om testet av sängar 2012

A A A

Följande kombinationer av resårbotten (RB) och bäddmadrass (BM) har testats:

  • Jysk (RB Gold B30 Dreamzone, BM Gold T30 Dreamzone)
  • Dux (RB Nordic, BM Xupport)
  • Ekornes (RB Svane Zefir, BM Elastec)
  • Hilding (RB Family, BM Vitsippa 60)
  • Sängjätten (RB Sverigesängen Extra Zon, BM Extra Q)
  • MIO (RB Bedtime Comfort no. 3, BM Bedtime Comfort no. 3)
  • Kungsängen (RB Gustav, BM Contur)
  • IKEA (RB Sultan Stamnes, BM Sultan Tafjord)

Samtliga resårbottnar är medelfasta och med måtten 90 x 200 cm. Angivna priser är rekommenderade riktpriser eller ordinarie försäljningspriser.

Laboratorietestet
Laboratorietesterna har utförts av Swerea IVF och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och omfattar delmomenten tryckfördelning, avlastning (följsamhet), andningsförmåga, utmattning av fjädringsegenskaperna, sättning och konstruktionens hållbarhet. Sängarna har testats med och utan bäddmadrass men betyg och omdömen baseras enbart på testresultaten med bäddmadrass.

Tryckfördelning: För att ta reda på hur sängen fördelar vikten från kroppen har en trycksensormatta med 2300 mätpunkter placerats under intryckskroppar med olika vikt och diameter. Tryckmattan registrerar trycket mellan intryckskroppen och sängens yta i varje mätpunkt. En större intryckskropp (40 cm i diameter) med lägre tryck (300 Newton) simulerar tryckfördelningen när man ligger på rygg. Med en högre vikt (600 Newton) simuleras tryckfördelningen när man ligger på sidan och med en mindre intryckskropp (12 cm i diameter) efterliknas trycket från hälarna, där trycket ofta blir som högst.Trycket mäts i millimeter kvicksilver (mm Hg). Ju lägre värde desto mindre tryck mot kroppen.

Avlastningsförmåga: Sängarnas avlastningsförmåga (förmågan att avlasta kroppspartier med lägre tryck som t ex. svanken vid ryggläge) testas med hjälp av samma trycksensormatta, men istället för intryckskroppar används en försöksperson. Genom att mäta kontakttrycket i svanken får man ett värde på sängens avlastande förmåga. Trycket mäts i Newton (N). Ju högre tryck i svanken desto bättre avlastande förmåga.

Andningsförmåga: Sängarnas andningsförmåga testats med hjälp av en ”svettande” intryckskropp som genererar ånga motsvarande det som kroppen utsöndrar i form av svett. Intryckskroppen belastades med en vikt av 30 kg och placeras mitt i sängen. Sensorer mäter temperatur och relativ fuktighet efter 6,5 och 7,5 timmes exponering. Relativ fuktighet mäts i procent och ju lägre värde, desto bättre är sängen på att transportera bort fukt.

Sättning och utmattning av fjädring: En 140 kilos trumma har rullats 45 000 gånger över sängen. Sängarna har därefter utsatts för 20 000 tryck med 100 kg i mitten av sängen och vid kortsidorna. Tillsammans motsvarar detta ungefär 10-12 års normal användning. Efter rullningarna och trycken har man mätt hur mycket sängens liggyta sjunkit ner (sättning) och hur utmattningsprovningen påverkat sängens fjädrande egenskaper. Genom att mäta och jämföra sängens tryckfördelande egenskaper och avlastningsförmåga före och efter utmattningsprovningen får man ett mått på hur sängens fjädrande egenskaper förändrats.

Sättning i sängsidan: Utmattningsprovning av sängsidan testas genom att utsätta sängens båda långsidor för 25 000 tryck med en belastning av 100 kg. Testet simulerar den påfrestning som sängen utsätts för när man sitter på kanten.  Efter utmattningsprovning av sängsidan görs mätningar av höjdförlust (sättning) på sängens sidor.

Stötprovning: Stötprovningen simulerar högre påfrestningar som till exempel uppstår när barn hoppar i sängen. I testet släpps en vikt på 35 kg från 30 cm höjd på 6 olika ställen i sängen och 10 gånger på varje ställe.

Efter slutförd utmattnings- och hållfasthetsprovning sprättas sängarna och inspekteras för eventuella skador på fjädrar, sängram eller bottenribbor.

Betygsättning av testresultatet
Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1-5. Betyg under 3 har endast utdelats i de fall skillnaderna mellan sängarna är betydande och de lägre resultaten är under vad man kan förvänta sig av produkten. Betygsättningen baseras enbart på testresultat med bäddmadrass.

I slutbetyget har komfortegenskaper viktats med 60 procent och uthållighet och hållfasthet/tålighet med 40 procent. Under komfortegenskaper har den tryckfördelande förmågan viktats med 40 procent, avlastningsförmågan med 40 procent och andningsförmågan med 20 procent. Under uthållighet och hållfasthet/tålighet har förändringar i sängens fjädrande egenskaper viktats med 40 procent och hållfasthet/tålighet med 60 procent.

Nyhetsbrev

Skaffa koll på de senaste testerna och nyheterna! Här prenumererar du på Testfaktas nyhetsbrev.

Tipsa oss!

Har du en nyhet? Har du blivit illa behandlad som konsument eller köpt dåliga produkter?

Fler nyheter från Testfakta
labtest

Billig väggfärg lika bra

Test av vit väggfärg. Att måla om ett rum kan kosta 2 000 kronor eller några hundralappar beroende på vilken färg du väljer. Testfakta har jämfört kvalitet och täckningsförmåga på vanlig vit väggfärg.

Medvind för elcykeln

2014 blir elcykelns år. Tysta, snabba och miljövänliga. I år förväntas elcykeln slå igenom på allvar. – Elcykeln attraherar en annan typ av kunder, folk som annars aldrig skulle sätta sig på en cykel, säger Jonas Holtbo, som jobbar på cykelkedjan Sportson.

labtest

Billiga strumpor
bäst i test

Test av herrstrumpor. En femtedel av strumpan försvann efter bara tio tvättar. Skillnaden i kvalitet mellan olika herrstrumpor är stor, visar Testfaktas test.

labtest

Hitta bästa surfplattan

Stort test av nio modeller. Du får vad du betalar för. Det visar Testfaktas test av nio surfplattor. Samtidigt finns det bra och billiga plattor för den som inte har så höga krav.

labtest

Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Analys av bakterier i färdiga salladsmixar. Sju av tio färdiga salladsmixar innehåller illasinnade bakterier som i värsta fall kan leda till matförgiftning, visar Testfaktas analys. – Det här tyder på bristande hygien vid hanteringen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Glansen skiljer diskmedlen åt

Test av maskindiskmedel. Många disktabletter rengör bra. Men helst ska det blänka lite i glas och bestick när du lyfter upp dem ur maskinen också. Förmågan att behålla glansen fällde avgörandet i testfaktas stora nordiska laboratorietest av olika maskindiskmedel.

Svårt att följa nya sockerråd

Många basvaror är onödigt söta. Två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt. Det räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s önskemål om hur mycket socker vi borde äta per dag. – Största ansvaret för att minska på sockret ligger på Livsmedelsverket, menar forskare.

Slipp svetten med bästa tightsen

Test av löpartights för damer. Vissa löparbyxor håller huden torr, medan andra knappt leder bort någon fukt alls. Det visar Testfaktas test av åtta modeller för damer.

Så väljer du rätt säng

Expertens bästa tips. Var tredje svensk har svårt att sova. En bra säng löser inte alla problem, men kan vara en hjälp på traven. – Det finns så många myter och missförstånd kring sängar. Det viktigaste är hur just din kropp passar, säger Michael Matton Jernberg, kiropraktor och sängrådgivare.

Diskmedlet som räcker
längst och rengör bäst

Test av handdiskmedel. Marknadsledande Yes klarar mycket riktigt att diska flest tallrikar. Men tittar man på hur rent det blir är flera andra märken minst lika bra, visar Testfaktas test av handdiskmedel.

Egna varumärken kan ge större valfrihet

Men brist på ursprungsmärkning fortfarande problem. Kritiken mot dagligvaruhandelns egna varumärken har varit hård från vissa håll. Men konsumenterna är positiva och utvecklingen kan leda till tydligare utbud, menar forskare.

Billigaste blandningen bäst i test

Test av spolarvätskor. Köp rätt spolarvätska till sportlovsresan och få pengar över till annat. Den billigaste blandningen är mest effektiv mot vägsmutsen, visar Testfaktas test.

Stora skillnader i rengöringsförmåga

Test av badrumsrengöring. Utmaningarna är många när det är dags att göra rent i badrummet. För femte året i rad är det den kalklösande förmågan som särskiljer det effektivaste rengöringsmedlet. Det visar Testfakta Researchs laboratorietest av åtta produkter.

Nybörjarna stupar på för bra skidor

Guide längdåkning. Vill du också köra längdskidor på sportlovet? Se upp så att du inte köper utrustning som är bättre än du själv. - Många nybörjare lägger pengar på skidor som de sedan inte kan åka på, säger Mattias Lind, skidinstruktör i Harsa.

Stora skillnader mellan omega-3-preparat

Analys av omega-3-tillskott för barn. Vissa tillskott ger långt mer omega-3 än vad kroppen behöver. Andra innehåller knappt några nyttiga fiskfetter alls. Det visar Testfaktas analys av åtta kosttillskott som rekommenderas för barn.

Rea på kaffe kan få dyr eftersmak

Bristvara på sikt. Kraftigt sjunkande världsmarknadspriser har gett billigare kaffe i butikshyllan igen. Bra tycker många – men utvecklingen har också en baksida. – Många odlare kan inte längre leva på sitt arbete och lämnar kaffet, vilket kan leda till brist och prisökningar längre fram, säger Löfbergs vd Lars Appelqvist.

Pulkan som håller hela vintern

Test av pulkor. Gupp, träd, grus och asfalt. En pulka ska klara mycket. Testfakta har testat vinterns viktigaste färdmedel.

Välj rätt villavärmare

Jämförelse av värmesystem. Har du redan börjat oroa dig för vinterns uppvärmningskostnader? Då kan det vara värt att se över ditt system. Testfakta har tittat närmare på de olika alternativen för villans uppvärmning.

Reklamationsrätt även på medeltiden

Konsumenthistoria. Fel på de nyköpta julklapparna? Det skulle inte ha accepterats ens på medeltiden. Redan på 1200-talet fanns regler som liknar dagens reklamationsrätt.

Charterbolagen dåliga på hållbart resande

Granskning av hotell. Den som vill boka ett miljö- och rättvisemärkt hotell till vinterresan har det inte lätt. De certifierade hotellen är få och svåra att boka, visar en granskning från nätverket Schyst Resande.

Billiga hänglås inget att hänga i julgranen

Test av hänglås. Bara tre av tio testade hänglås är något att ha. Resten går att få upp med bara ett vanligt gem eller en liten skruvmejsel. Ingreppet behöver inte ta mer än några få sekunder.

Cykelhjälmen funkar fint i backen

Hjälmeguide. Blir det för dyrt med nya hjälmar till alla olika aktiviteter? Ingen panik. Många hjälmar funkar bra till flera ändamål. –Att hjälmen sitter bra är lika viktigt som vilken sort det är, säger Konsumentverkets Jonas Eriksson.

Handskföretag måste förklara sig

Efter Testfaktas test. I november kunde Testfakta avslöja att engångshandskar i vinyl ofta innehåller höga halter av hormonstörande ftalater. Nu inleder Kemikalieinspektionen ärenden mot två av företagen.

Billiga strumpor bäst i test

En femtedel av strumpan försvann efter bara tio tvättar. Skillnaden i kvalitet m...

Hitta bästa surfplattan

Du får vad du betalar för. Det visar Testfaktas test av nio surfplattor. Samtidi...

Stafylokocker i mer än varannan påssallad

Sju av tio färdiga salladsmixar innehåller illasinnade bakterier som i värsta fa...


 
Nyhetsbrev

Skaffa koll på de senaste testerna och nyheterna! Här prenumererar du på Testfaktas nyhetsbrev.

Nyhetsflöde

Få Testfaktas nyheter och tester i din mobil eller dator via RSS.

Tipsa oss!

Har du en nyhet? Har du blivit illa behandlad som konsument eller köpt dåliga produkter?

Europeiska tester
Norska tester Finska tester Danska tester Tyska tester Schweiziska tester