Meny
-A A +A

Test av älgstudsare på FMV i Karlsborg

Älgstudsarna genomgick en rad testmoment på FMV:s provningsanläggning i Karlsborg. Testet omfattade bland annat precision, korrosionsmotstånd och säkerhet.

 

PRECISIONSPROV

 FMV / Ulf Lindroth

Tor-Leif Karlsson, provledare på Försvarets Materielverk i Karlskoga, ställer med hjälp av en mynningskikare in alla sikten inför precisionstestet så att de pekar på exakt samma punkt.

PRECISIONSPROVNING KYLA

 FMV / Ulf Lindroth

Precisionstestet utfördes i två moment, ett med varmskjutning av vapnet och ett med nedkylt vapen. Bössorna placerades i en kylkammare i minus 40 grader under sexton timmar. Därefter rengjordes loppet, vapnet okulärbesiktigades och klicktestades, för att sedan provskjutas.

UTDRAGSPROV

 FMV / Ulf Lindroth

Om hylsan fastnar i patronläget efter avlossat skott måste man kunna ta loss den manuellt. I det här testmomentet låstes en tomhylsa fast och utsattes för en kraft upp till 100 kilo för att testa hur mycket kraft utdragsmekanismen tålde utan att gå sönder.

KORROSIONSPROV

 FMV / Ulf Lindroth

För att testa hur väl vapnen tål rost förvarades de i en box i två timmar där de utsattes för saltdimma.

SPRÄNGPROV

 FMV / Ulf Lindroth

Som en förberedelse inför sprängtestet lossas en kula ur patronhylsan. Kulan användes sedan till att simulera en situation där kulan fastnar i loppet och blockerar skottet. Kulan bankas ner tio centimeter i loppet med hjälp av hammare och stålstav.

 

 

Relaterade artiklar

Fler tester och nyheter från Testfakta