Meny
  • Stora skillnader i gluteninnehåll för cornflakes. Foto: Shutterstock
-A A +A

Mest gluten i Kellogg’s cornflakes

Trots att cornflakes är en majsprodukt är de inte fritt fram att äta för glutenintoleranta, eftersom de ofta även innehåller maltextrakt från korn. Livsmedelsverket har granskat 14 fabrikat och Testfakta har hela listan.

Livsmedelsverket har undersökt både vanliga cornflakes och
så kallade frostiga flingor. De har undersökt halten av gluten och jämfört med
hur tillverkarna märkt sina varor. I samtliga fall var märkningen korrekt.

Följande fabrikat hade en glutenhalt på mindre än 20 mg/kg,
vilket innebär att de får märkas som glutenfria:

  • Euroshopper 
  • Änglamark
  • Garant
  • ICA 
  • ICA ekologiska
  • ICA frostiga flingor

Följande flingor hade
en glutenhalt på mellan 21 och 100 mg/kg och får därför märkas som mycket låg
glutenhalt.

  • Eldorado 
  • Eldorado frost flakes
  • Garant ekologiska
  • Willys

Följande flingor hade
en glutenhalt på över 100mg/kg.

  • Kellogg’s
  • Kellogg´s Frosties original
  • Kellogg´s
    Frosties great taste

I analysen testades i vissa fall produkter med flera
bäst före datum. I tabellen redovisar vi fabrikaten i den kategori där det högsta
värdet uppmättes.

Fler tester och nyheter från Testfakta