Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Konservburksdöden är här

Matjessill i plastförpackning på midsommarbuffén? Produkten är redan här. Larmen om bisfenol A i metallburkar skyndar på omställningen till tetra och plast. – Konservburken är på väg ut, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

När Ulf Peder Olrog på 1940-talet sjöng ”Kom och köp
konserverad gröt” var det konservburkens storhetstid och burken stod för
framtid, renhet och modernitet. I dag är knappast renhet det första man tänker
på i samband med konserverad mat. Konservburken är svårare och mer
resurskrävande att återvinna än till exempel kartongförpackningar – i
vardagsmun kallad tetra. Och den senaste tiden har flera studier, däribland
från Testfakta, visat att konserver utgör en stor källa till den hälsofarliga
kemikalien bisfenol A
. Frågan är om det är spiken i kistan för den en gång så
populära förpackningen.


– Bisfenol-larmen har gjort det här till en hälsofråga och då blir arbetet med
att fasa ut konservburkarna ännu viktigare, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.


– Samtidigt påbörjade vi det här redan för tio år sedan, främst på grund av
miljöskäl, men även för att det är en ganska otrevlig förpackning att hantera
för konsumenterna. Konservburken är helt klart på väg ut som förpackning, säger
Åsa Domej, miljöchef på Axfood.

På Axfood har man analyserat bisfenolhalten i alla sina
EMV-produkter som Hemköp, Willys och Eldorado. Målet är att helt få bort
bisfenolet ur hela sortimentet, men även att fasa ut konservburken på sikt. Enligt
Åsa Domeij har alla inköpare fått tydliga direktiv att man inte vill ha något
Bisfenol alls i några livsmedelsförpackningar som säljs i Axfoods butiker.

– Vi vill lösa våra EMV-produkter innan vi går på
märkesprodukterna. Men ju mer vi får i ordning vårt eget sortiment, desto
större tryck blir det på övriga leverantörer. Dessutom har konsumenterna fått
upp ögonen för det här vilket också sätter press, säger hon.

Även om alla inte har kommit lika långt som Axfood, verkar branschen
som helhet vara medveten om problemen med bisfenol och konserver. Det visar en
enkätundersökning som Testfakta gjort med ett antal leverantörer och
återförsäljare av konserverad mat. De som svarat säger sig ta ämnet på största
allvar och att man antingen försöker hitta bisfenol-fria konserver eller
alternativa förpackningslösningar. I veckan föreslog regeringen dessutom ett
totalförbud av bisfenol i livsmedelsförpackningar avsedda för barn under tre
år, vilket lär skynda på utvecklingen.

När det gäller bönor, linser och tomater har många redan i
dag gått över till kartongförpackning. Det finns även exempel på såser, soppor
och kattmat som förpackas i kartong och håller i upp till två år i rumstemperatur.

– Här har till exempel Tetra Pak hittat ett sätt att sterilisera produkten
genom att utsätta hela förpackningen för hög temperatur, säger Sören Östlund,
professor i förpackningsteknologi vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i
Stockholm.

Lika lång hållbarhet som konservburken ger, går dock inte
att få med kartong i dagsläget. Men det pågår mycket forskning inom
förpackningsbranschen, enligt Sören Östlund. Samtidigt sitter många producenter
fast i en produktionslinje med konservburkar.

– Självklart innebär det en kostsam investering för företag om de ska ställa om
hela produktionen. Men det finns också mycket pengar att tjäna på att gå över
till exempelvis kartongförpackningar. Materialet är mycket lättare än metall
vilket sänker transportkostnaderna och dessutom är rektangulära förpackningar
effektivare att packa på lastpallar, säger Sören Östlund.

Det finns även andra faktorer än ekonomiska som kan försena
utvecklingen mot en industri helt fri från konserver. En sådan är konservativa
konsumenter, tror Åsa Domeij på Axfood. Att köpa krossade tomater i pappkartong
är en sak. Frågan är vad svenskarna tycker om att matjessillen eller sardinerna
inte längre kommer i plåtburk.

– Det finns nog en rädsla hos producenterna att ändra på det
som är riktigt traditionellt. Vi har just lanserat en matjessill i
plastförpackning och är mycket nyfikna på hur det ska gå. Här vill nog många
ställa fram sina plåtburkar på midsommarbordet, säger hon.

Axfood har även tittat på alternativa förpackningar till
tonfisken. Men här har man tills vidare beslutat sig för att hålla fast vid den
leverantör man har i dag och som använder sig av konservburkar.

– Tonfisken är en känslig produkt eftersom vissa arter är
hotade. Axfood har i dag en ansvarsfull leverantör som erbjuder en miljömässigt
säker produkt. Då tycker vi att det är bättre att behålla konservburken än att
riskera att få en fulfiskad tonfisk i plast eller tetra. Så helt lätt är det
inte, säger Åsa Domeij.

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

Farligt ämne förbjuds i barnmatsburkar

Foto: Shutterstock
Beslut väntas idag.

Bisfenol A, ett hormonstörande ämne, kommer idag att förbjudas i lock till barnmatsburkar. Beslutet kommer att fattas av regeringen, uppger Ekot.

Nya fynd av gift i nappflaskor

Foto: Shutterstock
Internationell studie.

Ifjol förbjöds det hormonstörande ämnet bisfenol A i nappflaskor av EU. Men en ny studie visar att flaskorna läckte både ett cancerframkallande ämne och en kemikalie som kan skada nervsystemet.

Inget förbud mot bisfenol A i leksaker

De farliga leksakerna. Foto: Sveriges konsumenter
Liten risk.

Nyligen förbjöds bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar. Men att även förbjuda det i leksaker och övriga barnartiklar är inte aktuellt, enligt Kemikalieinspektionen.

Fler tester och nyheter från Testfakta