Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Hotade fiskar säljs i butik

Rödlistade djuphavsfiskar som marulk, havskatt och hälleflundra säljs i butiker över hela landet, visar Naturskyddsföreningens kartläggning. Störst utbud finns hos fiskhandlarna, men de går även att hitta hos de stora livsmedelskedjorna.

Av de renodlade fiskdiskarna sålde nästan alla, 43 av 44, djuphavsfisk. Och av 57 besökta livsmedelsbutiker går det att handla rödlistan djuphavsfisk på 37 – bland annat 19 av 27 Ica-butiker.

 – Vår kartläggning visar att förekomsten av hotade djuphavsfiskar är absolut störst hos fiskhandlarna och det är inte acceptabelt. Men det är ännu mer upprörande att de finns hos dagligvaruhandlarna eftersom det handlar om stora kedjor med miljökontor och hållbarhetschefer. ICA har till exempel en central policy att inte sälja hotade arter vilket inte de lokala butikerna följer enligt vår undersökning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Bland de vanligaste djuphavsfiskarna som säljs i butikerna finns bland andra röding, hälleflundra och havskatt som alla är starkt hotade arter.    

Fler tester och nyheter från Testfakta