Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Fiskarna barn ska undvika

Barn och unga kvinnor ska vara mycket restriktiva med att äta vissa fiskar från Östersjön, Vänern och Vättern. Nu drar livsmedelsverket igång en stor kampanj för att informera om riskerna.

Fiskarna som ska undvikas i stora mängder är fet fisk som
strömming från Östersjön och Bottniska viken. Även vildfångad lax och öring
från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern och sik från Vänern samt
röding från Vättern omfattas av varningen.

– Barn och unga kvinnor – ända tills de har fått sina barn -
ska inte äta sådan fisk oftare än 2-3 gånger per år. Men det är det alldeles
för få som känner till, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på
Livsmedelsverket.

Anledningen till att de ovanstående fiskarna bör undvikas är
de höga halterna av miljögifterna dioxin och PCB som finns hos fiskarna. I
Sverige är gränsvärdena högre än i övriga Europa. Men det lägre gränsvärdet
följs av krav från EU om en omfattande information till konsumenterna.

Det behövs också. När svenskarnas kunskaper om kostråden för
fisk undersöktes 2010 var det bara 19 procent som visste att barn skulle
undvika fiskarna och bara 3 procent som visste att råden även omfattade unga
kvinnor. Kampanjen som Livsmedelsverket nu drar igång kostar 2 miljoner kronor.
En del av kampanjen är den nya hemsidan Nyttigfisk.se.

Relaterade artiklar

Hälsolöften utan grund förbjuds

Foto: Axfood
Reklam för livsmedel blir tydligare.

EU-kommissionen har godkänt 222 hälsopåståenden som företag inom EU får använda i sin marknadsföring av livsmedel och kostillskott. Samtidigt har över 2 000 påståenden förbjudits.

Mest gluten i Kellogg’s cornflakes

Stora skillnader i gluteninnehåll för cornflakes. Foto: Shutterstock
Livsmedelsverket granskar flingorna.

Trots att cornflakes är en majsprodukt är de inte fritt fram att äta för glutenintoleranta, eftersom de ofta även innehåller maltextrakt från korn. Livsmedelsverket har granskat 14 fabrikat och Testfakta har hela listan.

Låg halt av omega-3 i fiskpinnar

Foto: Shutterstock
Ny undersökning.

Livsmedelsverket har granskat näringsinnehållet i fisk och skaldjur. Många arter och produkter är nyttiga. Men varken fiskpinnar eller fiskbullar är någon större källa till omega-3.

Fler tester och nyheter från Testfakta