Fiskarna som ska undvikas i stora mängder är fet fisk som strömming från Östersjön och Bottniska viken. Även vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern och sik från Vänern samt röding från Vättern omfattas av varningen.
– Barn och unga kvinnor – ända tills de har fått sina barn - ska inte äta sådan fisk oftare än 2-3 gånger per år. Men det är det alldeles för få som känner till, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.
Anledningen till att de ovanstående fiskarna bör undvikas är de höga halterna av miljögifterna dioxin och PCB som finns hos fiskarna. I Sverige är gränsvärdena högre än i övriga Europa. Men det lägre gränsvärdet följs av krav från EU om en omfattande information till konsumenterna.
Det behövs också. När svenskarnas kunskaper om kostråden för fisk undersöktes 2010 var det bara 19 procent som visste att barn skulle undvika fiskarna och bara 3 procent som visste att råden även omfattade unga kvinnor. Kampanjen som Livsmedelsverket nu drar igång kostar 2 miljoner kronor. En del av kampanjen är den nya hemsidan Nyttigfisk.se.