Meny
-A A +A

Färre tillsatser i färdigmat

Debatten om tillsatser i färdiglagad mat har gett effekt. Nu satsar matjättarna på produkter som är fria från tillsatser.

Mats Nilssons bok "Den hemlige kocken", som kom kom 2007, ledde till ett stort motstånd mot tillsatser i mat. Efterfrågan sjönk, och därmed också försäljningen. Producenterna var tvungna att agera. Dafgård och Felix har redan minskat tillsatserna, nu hakar även Findus på.
– Debatten som har varit har påverkat färdigmatmarknaden drastiskt, den har gått ner nästan 10 procent. Men vi är helt säkra på att försäljningen, i och med satsningen, kommer ta fart igen, säger Jörgen Olsson, vd på Findus Sverige till Svenska Dagbladet.
Findus har inlett en satsning på tydligare innehållsdeklaration och färre tillsatser. 2012 ska endast 47 av de 319 tillsatser som EU godkänner användas.
– Det är klart att våra konkurrenter har tagit initiativet, men vi tar ett företagsövergripande perspektiv och ser över både tillsatser, ingredienser och råvaror.

Fler tester och nyheter från Testfakta