Meny
-A A +A

Följ kostråden och lev längre

De som följer Livsmedelsverkets kostråd lever längre. Det visar en ny stor studie från Lunds universitet.

I undersökningen undersöktes 17.000 svenska män och kvinnors kostvanor över lång tid. Störst effekt noterades bland männen där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades.

Livsmedelsverket rekommenderar bland annat en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter. På senare tid har råden ifrågasatts. Men studien från Lunds universitet visar alltså på ett tydligt samband mellan dessa rekommendationer och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna av studien är att felet inte ligger i kostråden, utan att alldeles för få följer dem.

– Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake, en av forskarna bakom studien i en kommentar.

Relaterade artiklar

Foto: Shutterstock
Ny kampanj från Livsmedelsverket.

Barn och unga kvinnor ska vara mycket restriktiva med att äta vissa fiskar från Östersjön, Vänern och Vättern. Nu drar livsmedelsverket igång en stor kampanj för att informera om riskerna.

Fler tester och nyheter från Testfakta