Meny
  • Gummistövlar kan innehålla farliga ftalater. Foto: Shutterstock
-A A +A

Danmark förbjuder ftalater

Danska regeringen vill inte vänta in EU-kommissionens beslut. Nu förbjuder man på egen hand fyra hormonstörande ftalater och riskerar därmed att hamna i domstol.

Förbudet gäller ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP. Ämnena är i dag inte tillåtna att användas i barnvårdsprodukter och leksaker eftersom de är hormonstörande och bland annat kan skada fortplantningsförmågan. Men ftalater är vanliga i allt från plastgolv till suddgummin till gummistövlar där de fungerar som mjukgörare av plast. Testfakta har i tidigare analyser kunnat påvisa relativt höga förekomster av ftalater i bland annat regnkläder och sexleksaker.

Danmark har försökt få till ett förbud mot de fyra värsting-ftalaterna i alla konsumentprodukter inom hela EU. Kommissionen ska ta ställning till förslaget tidigast våren 2013. Men danska miljöministern Ida Auken vill inte invänta kommissionens beslut utan inför i stället ett nationellt förbud – något som kan leda till att landet hamnar i tvist med EU.

–  Jag är klar över att vi riskerar att få en EU-åtgärd på halsen, men det är nödvändigt att ta den kampen. EU-reglerna bör inte förhindra de enskilda medlemsländerna att skydda sina medborgare, säger Ida Auken i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Nappflaskor till barn får inte innehålla bisfenol A. Men vad innehåller de i stället? Foto: Bengt Vernberg/Testfakta
Hormonstörande ämnen.

”Fri från ftalater”, ”innehåller inte PFOA” eller ”bisfenol A”. Att berätta vad produkten inte innehåller har blivit ett försäljningsargument. Men vad innehåller de i stället? – Ersättarna kan vara lika problematiska, hävdar experten.

Fler tester och nyheter från Testfakta