Välj rätt molntjänst för semesterbilderna

Välj rätt molntjänst för semesterbilderna

Testfakta granskar molnlagringstjänster.
Vad händer med alla dina semesterbilder om du tappar mobilen? Automatisk molnlagring är ett smidigt sätt att spara alla foton på. Foto Shutterstock

Är telefonen smockfull med bilder från semestern? Se till att spara dem på ett säkert och smidigt sätt. Testfakta har jämfört sex olika molnlagringstjänster.

Ola Jacobsen / Testfakta Publicerad: 20 Aug, 2017
Läs senare

För många familjealbum är sommaren årets mest intensiva produktionsperiod. Men lika lätt som det är att ta en massa fina bilder, lika lätt är det också att förlora dem. Mobilen åker i vattnet, datorn blir stulen, eller hårddisken kraschar.

Så hur ska man göra för att säkert bevara bilderna för framtiden? För många är automatisk molnlagring det enklaste och därför säkraste och bästa sättet. Genom att öppna ett konto hos en molnlagringstjänst och ladda ner en app kan bilderna du tar sparas automatiskt utan att du behöver göra något. Men det finns mycket att välja på både när det gäller nivån på tjänsterna och hur man använder dem.

För det första: Var beredd att betala för tjänsten. Tiden är förbi när du kunde täcka ditt behov av lagringsutrymme med gratisalternativ. Det futtiga utrymme som bolagen idag ger bort gratis räcker kanske till att säkra de allra bästa bilderna och några högupplösta videosekvenser. Men för att molnlagringen ska fungera som ett hållbart och effektivt system för backup måste det finnas plats att ladda upp allt. Om du först ska sortera och välja vad som ska sparas är risken överhängande att du inte har hunnit ladda upp de viktiga minnena den dag oturen är framme. 

De flesta leverantörer erbjuder prisvärda tjänster för en terabytes lagring. Det motsvarar flera hundra tusen mobilbilder eller hundratals timmar högupplöst video. Skillnaderna mellan tjänsterna är framför allt deras kringtjänster och fokus. Medan till exempel Microsofts Onedrive är en del av företagets kontorsprogram Office 365 är Dropbox en renodlad lagrings- och samarbetstjänst. Även Google erbjuder kontorsprogram, inom ramen för Google Drive - de ingår redan i gratisversionen. Apple Icloud är smidigt om man fotar med Iphone eftersom appen redan finns i Apples telefoner. I Apples system har man dock mindre möjligheter att påverka strukturen på sitt bildbibliotek, och om man fotar med flera olika kameror kan det vara svårt att få överblick och veta vilken bild som kommer från vilken kamera.

Vissa av tjänsterna, med Flickr som det tydligaste exemplet, erbjuder verktyg för att bildbehandla och sortera bilderna. En del har också inbyggda funktioner för att skapa och beställa fysiska produkter som fotoböcker eller utskrifter. Men oavsett vilken tjänst du väljer kommer det vara lätt att dela med sig av bilder till nära och kära. 

Men hur säkert är det att lagra sina bilder i molnet? Tjänsteleverantörerna sparar flera kopior av dina bilder på flera olika platser. Hittills har det inte rapporterats om att någon har slarvat bort användarnas bilder. Däremot kan de ändra användarvillkor och prissättning över tid, så du måste vara beredd att flytta ditt digitala arkiv i framtiden. 

Fakta

Så här sätter du upp en smidig och säker backuplösning

1. Välj en tjänst som passar ditt behov med hjälp av tabellen. Alla erbjuder gratis prova på-perioder.

2. Var noga med att välja ett säkert lösenord när du registrerar dig.

3. Ladda ner appen till alla enheter som du fotograferar med. Även till datorn om du fotograferar med riktig kamera och laddar över bilder i datorn.

4. Ställ in så att appen får tillgång till bildmappen så att den själv kan ladda upp alla bilder som du tar utan att du behöver göra något. Om du har begränsad surf på mobilen, kryssa i att den bara ska passa på att ladda upp när du har tillgång till wifi.

5. Leta reda på alla gamla hårddiskar och ladda upp de gamla bilderna också på samma ställe.

6. Byt lösenord regelbundet. 

Tänk på det här när du väljer lagringstjänst

• Om du vill lagra dina bilder i raw-format, ( bildens råformat, ett ”digitalt negativ”) se till att välja en tjänst som stödjer din kameras raw-format.

• Om du planerar att spara högupplöst video, se till att tjänsten som du väljer stödjer de extremt stora filer som högupplöst video kan innebära.

• Vissa tjänster, som gratisversionen av Google Photos, komprimerar själv bildfilerna för att spara utrymme på sina servrar. Om du planerar att göra maximalt stora utskrifter av dina bilder i framtiden bör du överväga att välja en annan tjänst. 

Så mycket plats tar bilderna

En mobilbild = cirka 1-2 MB (megabyte)

En högupplöst bild tagen med systemkamera = cirka 10-50 MB

1 GB (gigabyte) motsvarar ca 500-1000 mobilbilder, eller 20-100 högupplösta bilder med sytemkamera, eller knappt tre minuter högupplöst film i 4K.

1 TB (terabyte) = 1000 GB och motsvarar flera hundra tusen mobilbilder eller hundratals timmar högupplöstvideo.

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.