Tjäna pengar på din gamla mobil

Tjäna pengar på din gamla mobil

Dags för ny mobiltelefon i höst? Glöm inte att det finns pengar att tjäna på din gamla. Men det gäller att vara snabb, och att se upp så att du inte blir lurad.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 21 Sep, 2015
Läs senare

I dagarna släpper Apple sina senaste versioner av iPhone på den svenska marknaden. Det brukar betyda att det samtidigt blir högsäsong på mobiltelefonernas andrahandsmarknad. Ökningen märks bland annat hos Pantaluren, ett av flera svenska nätföretag som köper begagnade telefoner från privatpersoner.

– Nu på hösten får vi in runt 20 telefoner om dagen, de allra flesta iPhones eftersom de ofta har ett bra andrahandsvärde. På våren ligger det runt 5 telefoner om dagen, säger Ted Hagen, vd för Pantaluren.

Företaget startade 2013 och enligt Ted Hagen har intresset för tjänsten ökat stadigt sedan dess. Men med tanke på att det förra året såldes 3,3 miljoner nya smartphones i Sverige – cirka 9 000 om dagen – är det fortfarande bara en bråkdel av de äldre, utbytta exemplaren som säljs vidare. Desto fler hamnar i byrålådan.

– Om du har minsta tanke på att sälja så lägg aldrig ner den i lådan. Risken är att det drar ut på tiden, och då ligger den bara och kostar pengar eftersom andrahandsvärdet minskar varje dag, säger Ted Hagen.

Hans företag erbjuder i skrivande stund 1 450 kronor för en olåst iPhone 5s 16 GB i nyskick. För en Galaxy s 4 är priset cirka 500 kronor. Hos liknande företag, som Envirofone och Mobilpengar varierar prisförslagen för iPhonen mellan 550 och 1 280 kronor och för Samsungtelefonen mellan 880 och 500 kronor.

På företagens sajter får man som säljare fylla i modellnamn, och utifrån det får man ett preliminärt pris på telefonen. När man väl skickat in den gör en verkstad en bedömning och erbjuder sedan ett slutgiltigt pris. Accepterar man inte det och vill ha tillbaka telefonen lovar de flesta att skicka tillbaka telefonen gratis.

Men det finns också exempel på mindre seriösa företag i branschen. I våras stämde Konsumentombudsmannen företaget Phonecash i marknadsdomstolen efter att myndigheten tagit emot mängder av anmälningar. Bland annat handlade anmälningarna om att priset säljarna trodde att de skulle få plötsligt ändrades radikalt eller att man inte erbjöds några pengar alls. Och för att då få tillbaka telefonen krävdes säljarna på flera hundra kronor i returporto.

Phonecash har nu släckt ned sin hemsida och verkar inte finnas kvar. Men det finns fortfarande anledning att vara uppmärksam när man använder den här typen av tjänster, menar Anna Lindström, jurist på Konsumentverket.

– I de här fallen skyddas man inte av konsumentköplagen eller distansavtalslagen, eftersom man själv är säljare. Man kan alltså inte räkna med någon ångerrätt.  Det som gäller är det som står i avtalet, så läs det noga.

Hur värderingen av telefonen går till, om man förbinder sig att sälja, och vem som ska stå för portot om man vill ha tillbaka sin telefon är några saker som det är extra viktigt att titta på.

– Det kan också vara en bra idé att fota av telefonen så man kan visa att glaset till exempel inte är skadat, om nu företaget som köper den skulle hävda det, säger Anna Lindström.

Företag som vill köpa din gamla mobil – så går det till

• På företagets nätsida fyller du i modellnamn på den telefon du vill sälja och får ett ungefärligt pris. På Pantaluren kan du även beskriva hur sliten telefonen är, vilket ska ge ett mer exakt pris.

• Vissa företag skickar hem kuvert som du ska använda för att skicka in telefonen med. Hos andra kan du välja om du vill skicka in på egen hand och istället få lite mer betalt för telefonen.

• Innan du skickar, ladda telefonen och ta bort PIN-kod, lösenord, SIM och minneskort, logga ut från iCloud.

• När företaget fått telefonen bedöms skicket. Priset kan då förändras från det preliminära. Om säljaren accepterar priset fullföljs affären och pengar betalas ut.

• Företaget kontrollerar telefonens id-nummer med polisen, för att se om den är stulen.

• De begagnade telefonerna säljs vidare till fysiska butiker eller nätbutiker. Enligt Ted Hagen hamnar de flesta telefoner som säljs via Pantaluren hos svenska konsumenter.

 

Säkerhet

• Vissa företag uppmanar säljaren att radera bilder, mail, kontakter, anteckningar, spel med mera. Enligt Envirofones villkor tar de inte ansvar för om material finns kvar i telefonen. Pantaluren lovar däremot att de raderar allt innehåll mycket noga innan telefonen säljs vidare.

• Före försäljning kan du också lämna in telefonen för att få professionell hjälp att radera data. Kostar cirka 300 kronor.

 

Alternativ till att sälja genom nätföretag:

• Donera hela eller delar av priset från försäljningen till välgörenhet. Pantaluren samarbetar bland annat med Action Aid och Rädda Barnen.

• Sälj telefonen själv på till exempel Blocket.

• Många återförsäljare av telefoner tar emot din gamla som inbyte, och ger i gengäld ett rabatterat pris för den nya.

• Vill du inte sälja, eller om telefonen inte har något värde ska den återvinnas. Lämna hos återförsäljare eller sortera som elektronikavfall på kommunens återvinningscentral.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.