Plastpant – vapen för att minska nedskräpning

Plastpant – vapen för att minska nedskräpning

Ett pantsystem på plastpåsar är ett sätt att motverka att de hamnar i sjöar och hav. Foto: Shutterstock
Hemköp testar pant på plastpåsar i en butik i Stockholm Foto: Hemköp

Plastskräp i naturen kan ta hundratals år att bryta ner och nu utreder regeringen pant på plast. Samtidigt går privata krafter före med att plastbanta Sverige. Sedan tidigare fanns initiativet ”Panta påsen” och nyligen började Hemköp testa plastpåsepant i en av sina butiker.

Martina Nyhlin Publicerad: 5 Aug, 2017
Läs senare

– Vi har pantat och återvunnit närmare 300 påsar på en månad, det är en bra start, men vi måste gemensamt bli ännu bättre på att återvinna, säger Hemköps vd Thomas Gäreskog.

Systemet med att panta plastpåsar som nu testas på Hemköp vid Torsplan i Stockholm funkar så att när en påse pantas i butiken dras en krona från köpesumman. Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. 

Initiativet kommer efter att en ny lag sedan 1 juni i år gör butiker skyldiga att dokumentera antalet inköpta plastbärkassar och informera om kassarnas miljöpåverkan. Bakgrunden till åtgärderna från regeringen är att plast bidrar till mycket nedskräpning och att materialet kan ta hundratals år att bryta ned i naturen. 

Redan innan den nya lagen om plastbärkassar kom jobbade även startupföretaget Panta påsen för att skapa ett system där så många butiker som möjligt ansluter sig till ett pantsystem för plastkassar, med Teknikmagasinet i Liljeholmen som testbutik. De har även tagit fram en pantautomat med tillhörande app som funkar precis som för burkar.

– Vi har kontakt med flera butiker som vi ska lansera med till hösten, säger Suwar Mert, vd för Panta påsen.

Att det idag annars är just aluminiumburkar och PET-flaskor som har pant beror på att pantsystemet startades av bryggeribranschen som ville ha tillbaka sina glasflaskor för att fylla dem med dryck igen. När aluminiumburkarna kom på 80-talet och senare PET-plasten blev panten ett sätt att hantera oron för nedskräpning.

– Regeringen ville förbjuda engångsmaterial men marknaden erbjöd sig att införa pantsystem i stället, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack, som hanterar det svenska pantsystemet.

Efter detta har lagen om producentansvar kommit, och återvinningssystemet för de förpackningar som inte har pant har byggts upp. Svenskarna är bra på att återvinna och totalt återvinns mer än 77 procent av alla metall, pappers- och glasförpackningar trots att man inte får tillbaka någon pant. Men av plasten är det däremot bara drygt 40 procent som återvinns. 

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska ta fram ytterligare åtgärder för att minska plastens miljöpåverkan vid nedskräpning, särskilt i relation till haven. 

– Utredningen har fått ett brett uppdrag och kan föreslå många olika saker, det kan bli förbud, skatter och pant för olika typer varor - det de tycker behövs, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Grundsynen är att pant ger goda resultat när det gäller insamling idag och därför är ett intressant verktyg att jobba med. 

När får vi se en lag om pant på plastpåsar?

– Det kan jag inte uttala mig om, det är ju därför vi tillsatt utredningen – för att det inte finns tillräckligt underlag för sådana beslut i dag, säger Karolina Skog. Regeringen behöver svar på flera grundläggande frågor först, som om det finns riktigt nedbrytbar plast och vad man kan använda istället för plast.

– Men det är positivt att branschen gör saker och skapar egna system med pant, att det händer saker redan nu, menar Karolina Skog. 

Fakta

Utredningen av minskade negativa miljöeffekter från plast ska enligt direktivet slutredovisas senast den 1 oktober 2018.

Så mycket återvinner vi

Tidningar 95 %

Glasförpackningar 92,8 %

Aluminiumburk (pant) 86,2%

PETflaskor (pant) 82,5%

Pappersförpackningar 80,4 %

Metallförpackningar 77,5 %

Plastförpackningar 42,2%

Källa: FTI, Returpack

Historik: Pant och återvinning av förpackningar

1984 startade AB Svenska Returpack pantsystemet för aluminiumburkar.

1994 grundades systerbolaget Returpack-PET och insamling av PET-flaskor startade. De båda bolagen verkar under det gemensamma namnet och varumärket Returpack.

1995 "Producentansvarslagarna" ger företag som sprider förpackningar och tidningar på den svenska marknaden ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns. Insamlingen sköts sedan 2005 av Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

2006 kommer det en lag om att förpackningar med konsumtionsfärdig dryck måste ingå i ett pantsystem. Dock undantogs mejeri- och juiceprodukter och icke konsumtionsfärdiga drycker, till exempel saft, från lagstiftningen.

2015 blir det möjligt att frivilligt ansluta saftprodukter till pantsystemet.

Källa: FTI, Returpack.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.