Meny
  • 29 av 45 färger blev underkända i Folksams test.
-A A +A

Två av tre färger underkända

Bara 16 av 45 färger blir godkända i ett stort test. Åtta möglade så mycket att de Folksam som beställt undersökningen avråder från köp.

Trots att nästan två av tre färger inte klarade testet går utvecklingen åt rätt håll. När testet genomfördes för två år sedan fick bara två tester godkänt.

Färgerna har testats i utomhus i Alnarp, Borås, Uppsala och Vindeln för att se hur färgerna klarar de påfrestningar som finns i olika delar av landet. Swerea IVF är laboratoriet som utfört testet.

Bedömningen har omfattat mögel- och algpåväxt, krackelering och avflagning. I testet har färgen målats på utomhuspanel av gran.

I testet är det just mögel som är det största problemet för färgerna. Bara ett fåtal färger får anmärkning på krackelering, avflagning eller påväxt av alger.

Sämst resultat får följande färger:
Teknos Panu Husfärg (45)
Reflekt supertäcklasyr V (24)
Alpina oljefärg V (6)
Caparol Oljetäcklasyr LF (15)
Nordsjö Tinova VX Oljetäckfärg (39)
Kulturhantverkarna Linoljefärg (34)
Ottosons Färgmakeri Linoljefärg Titan-Zink (41)
Stora Falu Rödfärg (23)


Följande färgsystem får betyget ”bra köp” av Folksam. Hela rapporten kan laddas ner här.

 

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

Skillnaderna mellan billiga och dyra färger är små visar testet. Foto: Anna Sigge.

Att måla om ett rum kan kosta 2 000 kronor eller några hundralappar beroende på vilken färg du väljer. Testfakta har jämfört kvalitet och täckningsförmåga på vanlig vit väggfärg.

Penseln doppas I färgburken på ett kontrollerat sätt upp till 50 % av borsten längd. Foto: Frazer Waller
TEST AV PENSLAR

Att penseln tar upp och släpper ifrån sig färgen på ett kontrollerat sätt är avgörande för prestandan. I Testfakta Researchs stora laboratorietest av lackpenslar kom en vidareutvecklad version av Anza Platinum ut som testvinnare.

Fler tester och nyheter från Testfakta