Majskolvar, grillspett med zucchini och sparris i aluminiumpaket. Det finns massor av grönt som passar på grillen. Och som gör middagen mer miljövänlig.
– En av de viktigaste sakerna att tänka på är faktiskt vad man grillar. Att äta mycket kött är dåligt ur miljösynpunkt, eftersom det kräver mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker. Om man sänker mängden kött så har man gjort en stor insats, berättar Eva Eiderström, chef för Handla miljövänligt på Naturskyddsföreningen.
Mer grönt på grillen alltså. Den miljömedvetne väljer dessutom ekologiska och KRAV-märkta produkter. På sommaren är det säsong för grönsaker och då är det även lätt att få tag på närodlat.
Väljer man istället kött minskar miljöpåverkan om det är ett KRAV-märkt svenskt naturbeteskött. Det kommer från djur som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.
Det gäller även att tänka till om oljan. Färdig grillolja innehåller ofta palmolja, vars produktion leder till att regnskog avverkas och att lokalbefolkningen tvingas flytta. Ett hemmagjort alternativ är snällare mot miljön. Blanda ihop närproducerad rapsolja, lite soja och ett knippe örter.
Nästa steg är att se över hur själva grillningen går till. Först och främst gäller det att välja bort engångsgrillen. Aluminiumformen kräver mycket energi och fossila utsläpp när den produceras. Dessutom innehåller engångsgrillen paraffin, som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Paraffin är även giftigt om det kommer ut i miljön.
– Det finns lätta flergångsgrillar som man kan bära med sig om man befinner sig utanför hemmet. Man kan också använda platser som är iordninggjorda för grillning i naturen, säger Eva Eiderström.
En gasolgrill är inte heller det bästa ur miljösynpunkt. Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid när den förbränns.
– Överhuvudtaget bör man undvika grillutrustning med fossilt ursprung och välja förnybart istället.
Ett exempel är tändvätskan, som görs av paraffin. Det finns en mängd mer miljövänliga alternativ till den traditionella tändvätskan:
- Eltändare.
- Tändpapper, med stearin som bas istället för paraffin.
- Tändvätska gjord på etanol.
- Skorstenständare, ett metallrör som ger glöd åt briketterna eller kolen med hjälp av lite tidningspapper.
– Bra sätt att tända grillen på är att använda eltändare, som till exempel elslingan som man lägger kolen över, eller den nyare tändaren som fungerar ungefär som en varmluftspistol. Varmluftspistolen är snabb och det är bra för miljön om det inte tar så lång tid att tända grillen, tipsar Eva Eiderström.
Till sist har vi kommit till grillkolet. I ett test av grillkol i Icakuriren hittades tungmetaller, som kadmium och nickel, i flera av produkterna. Höga halter av tungmetaller i kolet kan bero på föroreningar i området där skogen odlats. Här finns två märkningar som det gäller att hålla reda på. Först FSC (Forest stewardship council), som innebär att kolet har produceras från skog som skötts på ett ansvarsfullt sätt. Den andra märkningen, SIS (Standardisering i Sverige), visar att träet inte är kemiskt behandlat.
– När grillningen är klar och kolet har svalnat – kolla med kommunen var det ska slängas. På vissa håll ska det slängas i hushållssoporna och på andra håll ska man ta det till en återvinningscentral, säger Eva Eiderström.