Så grillar du grönare

Så grillar du grönare

När sommaren gör sig påmind är det många som plockar fram grillen. Men det gäller att ha rätt utrustning om man vill tänka på miljön. Här är bästa tipsen för en miljösmart grillstund. – Det handlar både om vad man grillar och hur man grillar det, säger Eva Eiderström från Naturskyddsföreningen.

Hanna Katzeff Publicerad: 18 Maj, 2012
Läs senare

Majskolvar, grillspett med zucchini och sparris i aluminiumpaket. Det finns massor av grönt som passar på grillen. Och som gör middagen mer miljövänlig.
– En av de viktigaste sakerna att tänka på är faktiskt vad man grillar. Att äta mycket kött är dåligt ur miljösynpunkt, eftersom det kräver mer av jordens resurser att producera kött än grönsaker. Om man sänker mängden kött så har man gjort en stor insats, berättar Eva Eiderström, chef för Handla miljövänligt på Naturskyddsföreningen.

Mer grönt på grillen alltså. Den miljömedvetne väljer dessutom ekologiska och KRAV-märkta produkter. På sommaren är det säsong för grönsaker och då är det även lätt att få tag på närodlat.

Väljer man istället kött minskar miljöpåverkan om det är ett KRAV-märkt svenskt naturbeteskött. Det kommer från djur som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Det gäller även att tänka till om oljan. Färdig grillolja innehåller ofta palmolja, vars produktion leder till att regnskog avverkas och att lokalbefolkningen tvingas flytta. Ett hemmagjort alternativ är snällare mot miljön. Blanda ihop närproducerad rapsolja, lite soja och ett knippe örter.

Nästa steg är att se över hur själva grillningen går till. Först och främst gäller det att välja bort engångsgrillen. Aluminiumformen kräver mycket energi och fossila utsläpp när den produceras. Dessutom innehåller engångsgrillen paraffin, som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Paraffin är även giftigt om det kommer ut i miljön.
– Det finns lätta flergångsgrillar som man kan bära med sig om man befinner sig utanför hemmet. Man kan också använda platser som är iordninggjorda för grillning i naturen, säger Eva Eiderström.

En gasolgrill är inte heller det bästa ur miljösynpunkt. Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid när den förbränns.
– Överhuvudtaget bör man undvika grillutrustning med fossilt ursprung och välja förnybart istället.

Ett exempel är tändvätskan, som görs av paraffin. Det finns en mängd mer miljövänliga alternativ till den traditionella tändvätskan:

  • Eltändare.
  • Tändpapper, med stearin som bas istället för paraffin.
  • Tändvätska gjord på etanol.
  • Skorstenständare, ett metallrör som ger glöd åt briketterna eller kolen med hjälp av lite tidningspapper.

– Bra sätt att tända grillen på är att använda eltändare, som till exempel elslingan som man lägger kolen över, eller den nyare tändaren som fungerar ungefär som en varmluftspistol. Varmluftspistolen är snabb och det är bra för miljön om det inte tar så lång tid att tända grillen, tipsar Eva Eiderström.

Till sist har vi kommit till grillkolet. I ett test av grillkol i Icakuriren hittades tungmetaller, som kadmium och nickel, i flera av produkterna. Höga halter av tungmetaller i kolet kan bero på föroreningar i området där skogen odlats. Här finns två märkningar som det gäller att hålla reda på. Först FSC (Forest stewardship council), som innebär att kolet har produceras från skog som skötts på ett ansvarsfullt sätt. Den andra märkningen, SIS (Standardisering i Sverige), visar att träet inte är kemiskt behandlat.
– När grillningen är klar och kolet har svalnat – kolla med kommunen var det ska slängas. På vissa håll ska det slängas i hushållssoporna och på andra håll ska man ta det till en återvinningscentral, säger Eva Eiderström.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.