Meny
  • De återkallade produkterna innehöll mögelgift.
-A A +A

Semper mörkade mögelgifter

Barnmatstillverkaren Semper återkallade nyligen några av sina produkter med hänvisning till att de hittat mögelämnen i dem.
Nu visar det sig att det handlade om Aflatoxin och Ochratoxin som är mögelgifter, så kallade mykotoxiner. Aflatoxin kan framkalla levercancer hos människor.

Halterna av mögelgifterna i de återkallade produkterna ligger strax över gränsen för vad som är tillåtet för barn. Semper valde att inte gå ut med att det rörde sig om mögelgifter.- Nej, det är så låga halter och vi vill inte skrämma föräldrar med att det är gifter, säger Sempers kvalitetschef Stina Björneholm, till SR Ekot.Produkterna som återkallades var Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oat Stix/Oaty Stix Äpple och Hallon.

Testfakta testar regelbundet livsmedel för att undersöka om de innehåller mögelgifter eller rester av bekämpningsmedel. I tidigare tester har vi i laboratorier visat att russin innehöll mögelgifter över gränsvärdena. I apelsinjuice fann vi rester av bekämpningsmedel som används för att undvika mögel.

Relaterade artiklar

Fler tester och nyheter från Testfakta