Meny
  • De farliga leksakerna. Foto: Sveriges konsumenter
-A A +A

Inget förbud mot bisfenol A i leksaker

Nyligen förbjöds bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar. Men att även förbjuda det i leksaker och övriga barnartiklar är inte aktuellt, enligt Kemikalieinspektionen.

Det framgår av myndighetens svar på ett regeringsuppdrag som beställts av miljöminister Lena Ek.

– De kemiska analyser av BPA i leksaker och barnartiklar som Kemikalie­inspektionen låtit utföra tillsammans med en vetenskaplig granskning av forskning på BPA pekar inte på någon risk trots att vi har varit extra försiktiga i riskbedömningen. Därför föreslår vi i dagsläget inga åtgärder för att minska exponeringen för BPA från leksaker och barnartiklar, säger Agneta Falk-Filipsson på Kemikalieinspektionen i en kommentar.

Enligt Kemikalieinspektionen är leksaker ingen stor källa till exponering av bisfenol A för barn. Den studie man utfört visar bland annat att exponeringen för bisfenol A för små barn är cirka 200 gånger högre via bröstmjölk än via leksaker.

Relaterade artiklar

Foto: Shutterstock
Beslut väntas idag.

Bisfenol A, ett hormonstörande ämne, kommer idag att förbjudas i lock till barnmatsburkar. Beslutet kommer att fattas av regeringen, uppger Ekot.

Nappflaskor till barn får inte innehålla bisfenol A. Men vad innehåller de i stället? Foto: Bengt Vernberg/Testfakta
Hormonstörande ämnen.

”Fri från ftalater”, ”innehåller inte PFOA” eller ”bisfenol A”. Att berätta vad produkten inte innehåller har blivit ett försäljningsargument. Men vad innehåller de i stället? – Ersättarna kan vara lika problematiska, hävdar experten.

Fler tester och nyheter från Testfakta